Startblocket

Kursdeltagare arbetar med en Chromebook

Saknar du slutbetyg från grundskolan eller gymnasiet, eller är dina betyg ofullständiga? Då är du en självklar deltagare på den studiemotiverande folkhögskolekursen Startblocket.

På startblocket får du möjlighet att komma igång med dina studier som formas utifrån dina förkunskaper och behov. Kursen håller på i 13 veckor och är ett erbjudande att prova vuxenstudier på folkhögskola.

Jag har aldrig haft så roligt i skolan som på Startblocket! Ge det en chans – det är svårt att inte trivas. – Martin

Startblocket kan hjälpa dig att ta steg vidare mot fortsatta studier eller jobb. Målet efter 13 veckor är att du har kommit fram till om du vill fortsätta studera eller sikta på ett jobb. Om du trivs på skolan och vill fortsätta kan du erbjudas fortsättning på Allmän kurs med möjlighet att få en grundläggande behörighet för högre studier.

Anmälan och kostnader

Startblocket är för dig som saknar fullständiga betyg från grundskolan eller gymnasiet och är arbetssökande. Är du 25 år eller äldre måste du också vara inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin.

Du anmäler dig till Startblocket hos Arbetsförmedlingen. Att delta i Startblocket är kostnadsfritt. Du får låna litteratur och annat material under kurstiden och kan även få SL-kort. Utbildningen ger dig rätt till ekonomiskt stöd, tala med din handläggare på Arbetsförmedlingen. Om du inte har någon handläggare eller inte är inskriven på Arbetsförmedlingen – skriv in dig så får du en handläggare.

Skoldagen

Skoldagen börjar tidigast kl 8.45 och slutar senast kl 15.30. Det är normalt tre lektionspass per dag och varje lektion är 75 minuter. Varje dag har vi lunchrast 60 minuter, då du själv kan välja var du vill äta. Det finns både restaurang, kafeteria och möjlighet att värma egen mat.

Innehåll

Vi arbetar med teman, där du är med och påverkar val av teman och vilka studiebesök vi ska göra. Fokus ligger på kärnämnen som t ex matematik, svenska, engelska och samhällskunskap. Målet är att få en god studieteknik inför fortsatta studier.

I kursen ingår också studie- och yrkesvägledning där du erbjuds hjälp att hitta vägar till fortsatta studier och arbete. Under kurstiden kommer du även att få vara med i skolans gemensamma aktiviteter som temadagar och tillval.

Start

Vi har löpande antagning och tar just nu emot nya deltagare varje måndag. När vill du börja?

Mer information

Vill du veta mer eller komma på ett besök? Kontakta kursansvarig:

Anna Gustafsson
08-550 910 11
anna.gustafsson@hagaberg.org

Du kan även kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen.