Viktigt att veta om Hälsopedagogutbildningen

Aktivitet i parkenHär nedan följer några praktiska saker som du måste känna till innan du kan bli antagen till Hagabergs folkhögskola.

Utbildningskostnader

Utbildningen har en allmän avgift 700 kr per termin för försäkring, kopior, fester med mera.

Det tillkommer kostnader för litteratur, cirka 4 000 kr om du köper allt nytt. Se gärna efter begagnat eller på bibliotek. En Kick-off som kostar 1 000 kr tillkommer också.

Lunch erbjuds i Restaurang Kastanjen från 60 kr per dag.

De som vill kan bo på interna på skolan. Det kostar 3 900 kr per månad för möblerat rum med WiFi och frukost under skoldagar.

Ansökan

På ansökningssidan hittar du länkar till ett digitalt formulär. Alla sökande kallas till en intervju. Du får din personliga intervjutid när ansökan har kommit in till oss.

Antagningskrav

Utbildningen är en eftergymnasial utbildning. Med det nya betygssystemet (examen från 2014) behöver du ha lägst grundläggande behörighet för yrkeshögskola. För dig med äldre betyg gäller att du har grundläggande behörighet. Du behöver även ha god förmåga i att uttrycka dig på svenska, både i tal och i skrift.

Behörighet till yrkeshögskolan

För alla utbildningar gäller att du måste ha en gymnasieexamen eller motsvarande. Du är behörig att antas till en utbildning om du uppfyller något av följande:

  • Har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning.
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.

När du har avslutat ett gymnasieprogram kan du få en gymnasieexamen, antingen en yrkesexamen eller en högskoleförberedande examen.

Förtydligande gällande gymnasieexamen

För en yrkesexamen ska du ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska vara godkända. Du ska ha godkänt i svenska 1, eller svenska som andraspråk 1, engelska 5 och matematik 1. Ett krav är också att du har godkänt i 400 poäng av de programgemensamma ämnena och ett godkänt gymnasiearbete.

För en högskoleförberedande examen ska du ha läst 2 500 poäng varav 2 250 ska vara godkända. Du ska ha godkänt i svenska 1, 2 och 3 eller svenska som andraspråk 1, 2 och 3, engelska 5 och 6 samt matematik 1. Dessutom ska du ha ett godkänt gymnasiearbete.

Studietempo

Kursen är en helfartskurs på dagtid. Den bygger på att kursdeltagaren tar ett stort eget ansvar för sina studier. De som inte läst på länge, inte fått till en fungerande studieteknik på gymnasiet eller har mycket att göra vid sidan av utbildningen brukar beskriva tempot som högt. Kursdeltagarna förväntas ha en god förmåga att planera och strukturera sin tid och sina övriga åtaganden för att få en fungerande studiemiljö.

Datorkompetens

Det förväntas att kursdeltagarna har en grundläggande förmåga i att hantera en dator, det vill säga att kunna använda ett ordbehandlingsprogram, e-post och liknande. Du behöver inte köpa någon ny programvara för att läsa kursen. Vi använder många gratisprodukter som Healthwatch, Funbeat och Matvanekollen.

Läsårstider 2019/2020

Kursen är på heltid under ett år. Kursstart är 26 augusti 2019 och kursavslut är 5 juni 2020.

Kursen har endast uppehåll för jullov och påsklov.

Mer information

Här hittar du mer information om utbildningens kurser

Vill du veta mer? Kontakta kursansvarig:
Susanne Åström
073-411 77 37
susanne.astrom@hagaberg.org