Startblocket – studiemotiverande folkhögskolekurs

Studerande jobbar vid en laptop

Saknar du slutbetyg från grundskolan eller gymnasiet, eller är dina betyg ofullständiga? Då är du en självklar deltagare i Startblocket.

På Hagabergs folkhögskola kallar vi studiemotiverande folkhögskolekurs (SMF) för Startblocket. Målgrupp är arbetssökande ungdomar under 25 år oavsett garantiform, samt arbetssökande som är 25 år eller äldre och inom jobb- och utvecklingsgarantin. Startblocket håller på i max 13 veckor och är ett erbjudande att prova vuxenstudier på folkhögskola. Att gå på folkhögskola skiljer sig en hel del jämfört med gymnasiet. Du kommer att ingå i en grupp på 10–15 personer och får samtidigt träffa andra vuxenstuderande i olika åldrar.

Jag har aldrig haft så roligt i skolan som på Startblocket! Ge det en chans – det är svårt att inte trivas. – Martin

Startblocket kan hjälpa dig att ta steg vidare mot fortsatta studier eller jobb. Målet efter tre månader är att du har kommit fram till om du vill fortsätta studera eller sikta på ett jobb. Om du är osäker kan du först testa två veckor, om det funkar fortsätter du tiden ut och kan sedan erbjudas fortsättning på Allmän kurs med möjlighet att få en grundläggande behörighet för högre studier.

Anmälan och kostnader

Du anmäler dig till Startblocket hos Arbetsförmedlingen. Att delta i Startblocket är kostnadsfritt. Du får låna litteratur och annat material under kurstiden och kan även få SL-kort. Utbildningen ger dig rätt till ekonomiskt stöd, tala med din handläggare på Arbetsförmedlingen. Om du inte har någon handläggare eller inte är inskriven på Arbetsförmedlingen – skriv in dig så får du en handläggare.

Skoldagen

Skoldagen börjar tidigast kl 8.45 och slutar senast kl 16.30. Det är normalt tre lektionspass per dag och varje lektion är 90 minuter. Vi har lunchrast 60 minuter, då du kan äta i skolans restaurang eller ha med egen mat. Det finns även en cafeteria på skolan där enklare mat kan köpas.

Innehåll

Vi kommer att göra studiebesök, träna studieteknik, ha omvärldsorientering, prova på matematik, ha engelska, läsa och skriva, ha studievägledning med mera. Under kurstiden kommer du även att få vara med i skolans gemensamma aktiviteter som temadagar, kulturhörna och skolforum.

Start

Vårterminen 2017 tar vi emot nya deltagare:
16 och 23 januari
6 och 20 februari
6 och 20 mars

Informationsträffar (för dig som vill veta mer om startblocket) genomförs några gånger varje termin. När vill du börja?

Mer information

Hagabergs folkhögskola, Anna Gustafsson
Hagabergs folkhögskola, Anders Claesson 08-550 91 009
Du kan även kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen.