Allmän kurs

Studerande på Allmän kurs

Allmän kurs är för dig som inte har avslutat gymnasiet och vill kunna söka till vidare studier eller arbete. Du kan gå mellan ett och fyra år på Allmän kurs, beroende på vad du har med dig när du kommer hit. Utbildningen kan ge dig grundläggande behörighet och ett studieomdöme efter minst ett års studier på heltid. Vi varvar lärarledd undervisning med eget arbete och projektarbeten som vanligtvis sker i grupper om två till fem personer.

Vi värdesätter olika erfarenheter och ser det som en tillgång att du provat annat än bara studier.

Folkhögskolekurserna riktar sig till vuxna studerande, alltså till dig över 18 år. Vi värdesätter olika erfarenheter från både studier och arbete och ser det som en tillgång. En förutsättning för att du ska lyckas med studierna är att du har en egen önskan om att studera och är beredd att tillsammans med andra söka mer kunskap och mötas i samtal och diskussion kring det ni studerar.

Allmän kurs har fem inriktningar

Allmän kurs har fem inriktningar. Basår är för dig som inte har avslutat ett helt års studier på gymnasiet. För dig med en del behörighet från gymnasiet eller Komvux, motsvarande minst ett års studier, finns fyra profiler; estetprofil, global profil, högskoleprofil och ledarprofil. I profilerna läser du ”vanliga” ämnen tre dagar i veckan och profilämnen de andra två.

Basår

För dig som vill bli behörig till högskola och/eller yrkeshögskola och få en bra grund inför fortsatta studier eller arbete.

Läs mer om Basår.

Estetprofil

Passar dig som vill få grundläggande behörighet inför fortsatta studier och samtidigt utveckla dina kreativa sidor och arbeta med bild och form.

Läs mer om Estetprofil.

Global profil

För dig som vill engagera dig lokalt och globalt för hållbar utveckling samtidigt som du har möjlighet att få en grundbeläggande behörighet.

Läs mer om Global profil.

Högskoleprofil

Riktar sig till dig som önskar att få en grundläggande behörighet och vara väl förberedd inför fortsatta studier på universitet och högskola. Här arbetar vi bland annat med källkritik och att utveckla och fördjupa kunskaperna i det svenska språket för att kunna uttrycka sig i tal och skrift.

Läs mer om Högskoleprofil.

Ledarprofil

Passar dig som vill få grundläggande behörighet och samtidigt öka dina kunskaper i samhällsfrågor och ledarskap. Under året ingår praktiska uppgifter där dessa kunskaper kan utvecklas.

Läs mer om Ledarprofil.

Viktigt att veta om Allmän kurs

Information om läsårstider, en vanlig skoldag, kostnader med mera.

Ansökan

Ansökan görs enkelt via ett digitalt formulär på vår ansökningssida. Du som inte ansöker digitalt kan ladda ned en blankett eller få den från skolans reception, telefon 08-550 910 00. Tänk på att du ska bifoga:

  • Personbevis.
  • Betyg från tidigare kurser.
  • Intyg om kurser och anställningar.
  • I de fall intyg/betyg saknas – skriv i ansökan vilka skolor du gått även i hemlandet.
  • Namn, telefon och adress till två referenser.
  • Personligt brev.

Mer information

Vill du veta mer om Allmän kurs? Kontakta kursansvarig Sofia Holm.